Hondenschool Arly


Visie en methode


"Het welzijn van de honden staat op de eerste plaats"

Visie en Methode

Dominantietheorie, NEE!

De gangbare interpretatie van hondengedrag is gebaseerd op de dominantietheorie, die ontstaan is door onderzoeken uit jaren ´60/´70. Deze theorie gaat ervan uit dat de hond erop gericht is om de leiding te nemen of dit zal gaan doen als hij geen of onduidelijke leiding krijgt. Dit doet hij dan door dominant gedrag te vertonen. Mensen moesten dit wolvenmodel volgen en er actief voor zorgen dat hun hond de ranglaagste bleef.

cursus 1 Om dit te bereiken werden er rangorde-regels toegepast zoals als eerste door de deur, als eerste eten, initiatieven nemen en niet op de initiatieven van de hond ingaan, de hond niet voorop laten lopen en richting laten bepalen etc. Ook moest je je hond corrigeren wanneer hij niet gehoorzaamt, omdat je je ranghogere positie continue zou moeten bevestigen. Hondentrainers en gedragstherapeuten gaven adviezen als in nekvel pakken en op de rug duwen.
Veel van deze adviezen zijn echter zinloos en sommige leiden zelfs tot stress, onzekerheid, angst, agressie en depressie.

Nieuwe onderzoeken geven nieuwe inzichten, waaruit blijkt dat deze dominantie-theorie is achterhaald.
Misplaatste idee├źn over hondengedrag en training zullen juist eerder probleemgedrag veroorzaken dan oplossen.

"De wetenschappers stellen dat trainingen die gericht zijn op ´dominantie-vermindering´ weinig nut hebben. Sterker nog: de resultaten van dit type trainingen variëren van waardeloos tot in wezen gevaarlijke behandelingen die het gedrag alleen maar zullen verergeren."

"Dr. Rachel Casey, professor huisdierengedrag en welzijn aan de universiteit van Bristol stelt: De algemene opvatting dat elke hond gedreven wordt door een of andere aangeboren wens om mensen en andere honden te controleren en domineren, is ronduit belachelijk. Deze aanname onderschat op grove wijze de complexe communicatie- en leermogelijkheden van honden. Bovendien leidt dit tot het gebruik van gehoorzaamheidsmethodes die welzijn beloven, maar in feite probleemgedrag veroorzaken."

Welzijn van de honden

Cursussen bij Hondenschool Arly zijn gebaseerd op samenwerking, vertrouwen en wederzijds respect. Juist inzicht in het gedrag van de hond is hierbij belangrijk. Hier wordt tijdens de lessen ruimschoots aandacht aan geschonken. Om u die aandacht te kunnen geven, bestaan de groepen uit maximaal 5 cursisten. Het verloop van een cursus zal ook worden afgestemd op het niveau van hond en begeleider.
Deze hulpmiddelen zijn verboden!
Tevens houdt dit in dat er nooit gebruik gemaakt zal worden van hondonvriendelijke hulpmiddelen, zoals slipkettingen, halti's, anti-blafbanden etc. Deze middelen zijn bij ons zelfs verboden!

De methode

De methode waar mee gewerkt wordt voldoet altijd aan de volgende eisen:

Ik wens u veel plezier met uw hond en hoop u te mogen verwelkomen op Hondenschool Arly.

Visie en methode